Dramatikus interaktív mesélés és történetmondás

Mese, mese, játék!

Mese, mese, játék!

Szerepjáték, mese-játék c. könyv élete

2019. március 26. - mesemesejatek

...a szerzők és a könyv...

 

9bcf0ec3719ec13ca72ea59bcc529df9.jpgMinden barátságnak, kapcsolatnak, tárgynak vagy jeles eseménynek van valami saját története, ami csak azoké, akikkel megtörtént az eset. Így volt ez velünk is. És így volt ez a közös könyvünkkel is.
Ahogyan a borító képe más ebben a bejegyzésben, a korábbiaktól eltérő  a bejegyzés tartalma is. Egy kicsit rólunk szól, egy kicsit értünk van.  

valaszto_ikon_bejegyzekekhez2.jpgA mi történetünk

 

2012. október
Korábban már ismertük egymást, köszönő viszonyban lévő
kollégák voltunk. Majd elérkezett a pillanat, ami tulajdonképpen a Szerepjáték, mese-játék könyv előéletének kezdő pillanata volt. Timi kezdeményezésből indított mese foglalkozásán ültem, főiskolai hallgatókat kísértem módszertanos oktatóként, és ahhoz hasonló interaktív mesélést láttam tőle, amiről korábban csak drámapedagógiai körökben hallottam, illetve nemzetközi drámás szakirodalmakban olvastam.

timi_evi_blogra_kep.jpg

Ekkor kötötte össze a sors a cipőfűzőnket és vezetett olyan közös utakra bennünket, amelyek közös kutatásokat, publikációkat, szakmai egybevetéseket, folyamatos meséléseket eredményeztek.
Ezután éveken át próbálgattuk a mesélést, mellette pedig a történetmondás játékvezetési fortélyait alakítottuk, formáltuk. Volt technika, amit kipróbáltunk, de nem építettünk be, volt, amit igen. A cél az volt, hogy az elhangzó mesével történő közös
játék folyamatos és cselekvésközpontú legyen.

Miután magyarul leírva, néven nevezve sehol nem találtunk a dramatikus technikákat alkalmazó megszakítás nélküli mesélésnek bármilyen kipróbált változatát; megneveztük a miénket, és 2018 januárjában hivatalosan is bejelentettük a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál az általunk alkalmazott mesélési módszert. Azt a módszert, amelynek gyökerei a drámapedagógiában vannak, és amely az óvodai irodalmi nevelés világába probléma nélkül beilleszthető. A módszert, amely egy több pedagógiai technikából sajátos szempontok alapján összegyúrt egyedi interaktív mesélési fajta. Ez a dramatikus interaktív mesélés és történetmondás.

Ha munka közben, mesélés közben vagy baráti beszélgetés közben egymásra nézünk, tudjuk, hogy a mi történetünk igazából ekkor kezdődött el. Vagy legalábbis egy új, ritkított nagy betűs főcímmel ellátott fejezet kezdődött el benne.  

 

A könyv története

Az összefoglaló lehetősége 2012-ben lebegni kezdett körülöttünk, és hat évvel később érett meg rá az idő (…a módszer és mi is…), hogy helyet teremtsünk neki és hagyjuk megszületni.

konybv_elolap_blogra.jpg

 2018. március 8. 
Ezen a napon műhely konferencia keretein belül mutattuk be a munkahelyünkön a kollégáinknak, a pedagógus jelölteknek, a város óvónőinek és a sajtónak az általunk dramatikus interaktív mesélés és történetmondásnak hívott módszert. Ezt a dátumot emlegethetjük valójában a könyv életének első napjaként.  

Az írást megindító erő azonban nem a bemutató volt, hanem az azt követő műhelybeszélgetés. Olyan inspiráló kérdéseket kaptunk a jelenlevőktől, amelyek arra ösztönöztek bennünket, hogy megírjuk a módszer bemutatását, és megfogalmazzuk helyét az óvodai irodalmi nevelés keretén belül.

2019. március 10.
Elkészült a végleges kézirat és mi bízunk abban, hogy akik olvassák, látják a módszer nagyszerűségét, sokszínűségét, kreatív felhasználási lehetőségeit, ugyanolyan lelkesedéssel próbálgatják szárnyaikat, ahogyan mi is tettük/teszünk.

 

A könyv bemutatójának időpontja 2019. április 4. (csütörtök) 17 óra.

Helyszín Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar, Pedagógiai Szakkönyvtár (régi Tanítóképző Kar könyvtára) [6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.] facebook-balloon.pngMINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK! 

szerepjate_mese-jatek_plakat_v3-page_tiny.jpg

ÉRDEKEL A KIADVÁNY?
Rendeld meg most a könyvet!


Igen, érdekel, mehetünk a MEGRENDELÉSHEZ!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mesemesejatek.blog.hu/api/trackback/id/tr8014711643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása